De gemeente Arnhem heeft besloten dat de adviesraad sociaal domein bestaat uit twee deeladviesraden. Dit zijn adviesraad Jeugd & Wmo en de adviesraad Werk & Inkomen. De wetgeving van het sociaal domein vraagt van gemeenten om in de verordening te regelen hoe ingezetenen betrokken worden bij de totstandkoming van het beleid in het sociale domein in het algemeen.
De adviesraad is de vertegenwoordiging van inwoners om mee te denken en mee te praten over de ontwikkelingen in het sociale domein in een gemeente. De adviesraden adviseren de gemeente Arnhem gevraagd en ongevraagd over de ontwikkelingen en uitvoering van het beleid ten aanzien van jeugdhulp (Jeugdwet), Wmo (wet Maatschappelijke ondersteuning) en Werk en Inkomen (Participatiewet).
De adviesraad is onafhankelijk, leden mogen geen lid zijn van de gemeenteraad of een bestuurscommissie, daarnaast mogen zij niet werkzaam zijn bij de gemeente Arnhem, dan wel bij een instelling die belang heeft bij het gemeentelijk beleid, tenzij het college overtuigd is van de onafhankelijkheid van het betreffende lid. Leden hebben zitting op persoonlijke tittel zonder ruggespraak en moeten woonachtig zijn in de gemeente Arnhem.
De adviesraad Werk & Inkomen bestaat uit 7 leden. De leden worden door de raad geworven en vervolgens door de gemeente Arnhem benoemd voor de duur van vier jaar.
Missie
Het geven van gevraagd en ongevraagd advies op pragmatisch, flexibele en concrete wijze over de ontwikkeling en uitvoering van beleid op het gebied van de Participatiewet. Meedenken bij de ontwikkeling van beleidsvoorstellen van de gemeente op het gebied van Participatie/Werk/inkomen/Armoede/inburgering e.a. waarbij het signaal vanuit burgerperspectief en ketenpartners wordt meegenomen.
Visie
Wij willen kwalitatief goede adviezen verstrekken waardoor wij een erkend, volwaardig en onafhankelijk adviesorgaan zijn.
Strategie en werkwijze
Onze aanpak is om ons goed in te lezen, kennis te vergaren in de dossiers waar de focus ligt voor werk of inkomen. Ons te laten informeren door allerlei partijen en belanghebbenden. Vervolgens wordt die wetenschap en kennis vertaald in de richting van concrete kwalitatief goede adviezen ten behoeve van beleid (inclusief uitvoering) van de gemeente Arnhem (mondeling en schriftelijk). De adviesraad werkt bij voorkeur met werkgroepen bestaande uit minimaal 2 leden en maximaal 4 leden. Deze leden verdiepen zich in een specifiek onderwerp binnen werk of inkomen.

Werk Dossier: Sylvia, Marijke en Jan
Inkomen Dossier: Nanda en Sylvia
Bestanden

Nanda J.S. Bakker – Ait Arrami
Voorzitter
Ik ben psycholoog (klinisch en gezondheid) en heb daarnaast bedrijfskunde, MBA gedaan. Mijn werkervaring kenmerkt zich door creativiteit, sociale bewogenheid en veelzijdig werken. Ik ben daarnaast auteur van diverse dichtbundels, hou van de natuur, mijn gezin, mijn vrijwilligerswerk op een VMBO, mijn vrienden en de multiculturele wijk waarin ik woon.
Als psycholoog heb ik zeer ruime ervaring opgedaan in binnen en buitenland met zeer diverse problematieken, doelgroepen en culturen in alle lagen van de samenleving. Ik werkte daarin vooral samen met deze doelgroepen en de betrokken instanties zoals o.a. Gemeente, Arbo, UWV, GGZ, Reclassering en Schuldsanering om samen te zorgen dat iemands leven weer op de rit kwam. Met name de laatste jaren hoor ik veel onmacht en frustratie bij zowel burgers alsmede medewerkers bij ambtelijke instellingen. Arnhem hoort daar ook bij. Vanuit dit perspectief zijn m.i de adviesraden in het leven geroepen. Ik vind het een eer om deel te mogen uitmaken van de adviesraad Werk & Inkomen en wil graag een bijdrage leveren aan deze samenleving.

Marijke Hardeman – Wacki
In mijn werk als P&O adviseur heb ik altijd te maken gehad met werk en inkomen. Dat was met name in een zakelijke omgeving. Nu onze kinderen op kamers wonen is de tijd aangebroken om mijn kennis en ervaring te gebruiken in een maatschappelijk verband. Zo kan ik mijn eigen bijdrage leveren aan de participatiesamenleving.
Ik hoop dat wij met onze adviezen bereiken dat er een goed beleid is op het gebied van werk en inkomen voor alle inwoners van Arnhem. Ik vind het vooral belangrijk dat de informatievoorziening, over het beleid en de uitvoering ervan, in begrijpelijke taal wordt verteld en voor alle inwoners laagdrempelig beschikbaar is.

Sylvia Pels
Ik ben geboren en getogen in Arnhem en heb mijn gehele loopbaan in de zorg gewerkt in de revalidatie kinderen en volwassenen. Ik heb verschillende functies gehad van groepsleidster tot manager P&O. Het ging altijd om participatie in de maatschappij van mensen met en zonder beperking. Ik ben bekend met vele P&O werkterreinen op uitvoerend en beleidsmatig niveau. Voorbeelden zijn: werving/selectie, verzuim en re-integratie, ontslag, opleiding en ontwikkeling. Sinds 2016 ben ik ook mediator en wil ik me inzetten om de (meestal) vastgelopen communicatie bij conflicten weer op gang te brengen. Respect, integriteit, niet oordelen zijn de bijbehorende sleutelwoorden.
Met mijn kennis en ervaring wil ik graag bijdragen aan de maatschappij. Dat is mijn drijfveer om lid te worden van de adviesraad Werk&Inkomen van de gemeente Arnhem.

Jan van der Hidde
Ik ben lange tijd werkzaam geweest in het sociaal domein.
Als hoofd sociale zaken, directeur van een re integratie bedrijf en als beleidsadviseur voor een bedrijf waarin een WSW bedrijf en negen gemeenten zijn opgegaan.
De invoering en vooral de uitvoering van de Participatie heeft nu vooral de aandacht en dat is goed.
De gemeenten, werkgevers en (werkloze) werknemers hebben met deze wet een gouden kans om de werkloosheid structureel om laag te brengen en tegelijkertijd bedrijven meer inclusief te maken. Daarvoor is nog veel werk te doen en er is een hoop creativiteit voor nodig.
Ik wil daar mijn steentje aan bedragen, voor die Arnhemmers die lastig de arbeidsmarkt op kunnen komen en die werkgevers die het lastig vinden hun bedrijf inclusief te maken.

Mieke Wennink
Samen komen we verder, is een van mijn motto’s!
Als analytische verbinder wil ik actief meewerken aan de groei en vooruitgang van mensen en organisaties. Zowel in mijn professionele werk als directiesecretaresse en management ondersteuner, als in het vrijwilligerswerk met vluchtelingen heb ik veel ervaring opgedaan met verbinden en vooruitgang. Op een gelijkwaardige manier heb ik voor langere tijd en van dichtbij complexe inburgerings- en nieuwkomersproblematiek begeleid. Samen oplossingsgericht aan de slag voor schulden en schuldsanering. En altijd met als doel autonomie en inclusie. Contact en rechtstreeks overleg met de mensen geeft een klankbord, en is belangrijk om theorie en praktijk goed op elkaar af te stemmen. Dat maakt dat we samen verder komen!

Hassan Razza
Ze zeggen wel eens: als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.
Een demotiverende uitspraak voor diegenen die niet uit een rijk nest komen. Net als de bewering dat kinderen van hoogopgeleide ouders het per definitie verder schoppen in maatschappelijk en economisch opzicht dan kinderen van laag opgeleide en/of migrantenouders.
Voor mij staan gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Het zijn de bouwstenen voor een succesvolle relatie in welke vorm dan ook. Ik waardeer de overeenkomsten en respecteer de verschillen.
Alert zijn en aan de boom blijven schudden.
“It takes a village to raise a child”, een belangrijk gezegde uit Afrika. Ik ben namelijk van mening dat ongelijkheid in de eerste plaats een kwestie van publieke bewustwording is, die pas daarna door de politiek en organisaties kan worden uitgewerkt.