De gemeente Arnhem heeft besloten dat de adviesraad sociaal domein bestaat uit twee deeladviesraden. Dit zijn adviesraad Jeugd & Wmo en de adviesraad Werk & Inkomen. De wetgeving van het sociaal domein vraagt van gemeenten om in de verordening te regelen hoe ingezetenen betrokken worden bij de totstandkoming van het beleid in het sociale domein in het algemeen.
De adviesraad is de vertegenwoordiging van inwoners om mee te denken en mee te praten over de ontwikkelingen in het sociale domein in een gemeente. De adviesraden adviseren de gemeente Arnhem gevraagd en ongevraagd over de ontwikkelingen en uitvoering van het beleid ten aanzien van jeugdhulp (Jeugdwet), Wmo (wet Maatschappelijke ondersteuning) en Werk en Inkomen (Participatiewet).
De adviesraad is onafhankelijk, leden mogen geen lid zijn van de gemeenteraad of een bestuurscommissie, daarnaast mogen zij niet werkzaam zijn bij de gemeente Arnhem, dan wel bij een instelling die belang heeft bij het gemeentelijk beleid, tenzij het college overtuigd is van de onafhankelijkheid van het betreffende lid. Leden hebben zitting op persoonlijke tittel zonder ruggespraak en moeten woonachtig zijn in de gemeente Arnhem.
De adviesraad Werk & Inkomen bestaat uit 7 leden. De leden worden door de raad geworven en vervolgens door de gemeente Arnhem benoemd voor de duur van vier jaar.
Missie
Het geven van gevraagd en ongevraagd advies op pragmatisch, flexibele en concrete wijze over de ontwikkeling en uitvoering van beleid op het gebied van de Participatiewet. Meedenken bij de ontwikkeling van beleidsvoorstellen van de gemeente op het gebied van Participatie/Werk/inkomen/Armoede/inburgering e.a. waarbij het signaal vanuit burgerperspectief en ketenpartners wordt meegenomen.
Visie
Wij willen kwalitatief goede adviezen verstrekken waardoor wij een erkend, volwaardig en onafhankelijk adviesorgaan zijn.
Strategie en werkwijze
Onze aanpak is om ons goed in te lezen, kennis te vergaren in de dossiers waar de focus ligt voor werk of inkomen. Ons te laten informeren door allerlei partijen en belanghebbenden. Vervolgens wordt die wetenschap en kennis vertaald in de richting van concrete kwalitatief goede adviezen ten behoeve van beleid (inclusief uitvoering) van de gemeente Arnhem (mondeling en schriftelijk). De adviesraad werkt bij voorkeur met werkgroepen bestaande uit minimaal 2 leden en maximaal 4 leden. Deze leden verdiepen zich in een specifiek onderwerp binnen werk of inkomen.
Werk Dossier: Sylvia, Marijke en Jan
Inkomen Dossier: Nanda en Sylvia
Bestanden
Nanda J.S. Bakker – Ait Arrami
Voorzitter
Als psycholoog heb ik zeer ruime ervaring opgedaan in binnen en buitenland met zeer diverse problematieken, doelgroepen en culturen in alle lagen van de samenleving. Ik werkte daarin vooral samen met deze doelgroepen en de betrokken instanties zoals o.a. Gemeente, Arbo, UWV, GGZ, Reclassering en Schuldsanering om samen te zorgen dat iemands leven weer op de rit kwam. Met name de laatste jaren hoor ik veel onmacht en frustratie bij zowel burgers alsmede medewerkers bij ambtelijke instellingen. Arnhem hoort daar ook bij. Vanuit dit perspectief zijn m.i. de adviesraden in het leven geroepen. Ik vind het een eer om deel te mogen uitmaken van de adviesraad Werk & Inkomen en wil graag een bijdrage leveren aan deze samenleving.
Marijke Hardeman – Wacki
Ik hoop dat wij met onze adviezen bereiken dat er een goed beleid is op het gebied van werk en inkomen voor alle inwoners van Arnhem. Ik vind het vooral belangrijk dat de informatievoorziening, over het beleid en de uitvoering ervan, in begrijpelijke taal wordt verteld en voor alle inwoners laagdrempelig beschikbaar is.
Sylvia Pels
Met mijn kennis en ervaring wil ik graag bijdragen aan de maatschappij. Dat is mijn drijfveer om lid te worden van de adviesraad Werk & Inkomen van de gemeente Arnhem.
Jan van der Hidde
Als hoofd sociale zaken, directeur van een re integratie bedrijf en als beleidsadviseur voor een bedrijf waarin een WSW bedrijf en negen gemeenten zijn opgegaan.
De invoering en vooral de uitvoering van de Participatie heeft nu vooral de aandacht en dat is goed.
De gemeenten, werkgevers en (werkloze) werknemers hebben met deze wet een gouden kans om de werkloosheid structureel om laag te brengen en tegelijkertijd bedrijven meer inclusief te maken. Daarvoor is nog veel werk te doen en er is een hoop creativiteit voor nodig.
Ik wil daar mijn steentje aan bedragen, voor die Arnhemmers die lastig de arbeidsmarkt op kunnen komen en die werkgevers die het lastig vinden hun bedrijf inclusief te maken.
Rob van Belle
Later ben ik als praktijkleider en gedragsdeskundige hulpverleners gaan begeleiden die in de praktijk mensen helpen bij het maken van moeilijke keuzes, zoals bij het oplossen van achterstandssituaties of bij scheidingsconflicten die onveilige situaties veroorzaken voor de kinderen.
Daarbij spelen financiële zorgen vaak een grote rol. Deze vormen o.a. door stress een hinderpaal voor de mensen om overzicht en inzicht te krijgen hoe hun leven (anders) in te richten. Het is voor de hulpverlener belangrijk om samen met bewoner een zo goed mogelijk beeld te krijgen van welke factoren nu precies de geldproblemen in stand houden, dan weet je wat je het eerst aan moet pakken en kom je het snelst bij de oplossing. De kunst is daarbij om de individuele hulpverlener de vrijheid te geven om naar bevind van zaken te handelen ook al komt dat niet geheel overeen met de regelgeving. Maar ook om in de samenwerking tussen de betrokken instanties creatief de grenzen op te zoeken wat nog wél kan, zonder duidelijk met de regels of met elkaar in conflict te komen.
Ik hoop in de adviesraad vanuit mijn ervaring daar een bijdrage aan te kunnen leveren.
Cynthia Hupkens
Momenteel ben ik werkzaam als jobcoach bij een reintegratiebureau. Hier heb ik veel ervaring opgedaan met het begeleiden en stimuleren van hen die op diverse levensgebieden in een moeilijke periode van hun bestaan verkeren.
In het contact met hen tracht ik ze weer vertrouwen te geven in zichzelf en dat ze zelfstandig de weg (weer) weten te vinden in de maatschappij.
Ik hoop met deze ervaring in de Adviesraad de stem te laten horen van de inwoners die nog onvoldoende in beeld zijn of gehoord worden.