De adviesraad is ingesteld om het college van Burgemeester en Wethouders te adviseren en informeren over jeugdhulpverlening en maatschappelijke ondersteuning. Dat kan de adviesraad doen als het college daar om vraagt, maar de adviesraad mag ook zelf met adviezen en informatie komen. De adviesraad houdt daarom goed in de gaten wat er speelt in het sociaal domein. Daarnaast moeten wethouders en ambtenaren op tijd contact opnemen met de adviesraad als er nieuwe plannen zijn.
De afspraken en regels (het beleid) hebben te maken met landelijke wetten. De belangrijkste wetten voor jeugdhulpverlening en maatschappelijke ondersteuning zijn:
- De Jeugdwet: In deze wet staat wat de gemeente moet regelen voor zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.
- De Wet maatschappelijke ondersteuning: In deze wet staat hoe de gemeente mensen met een ziekte of beperking kan ondersteunen, zodat zij zelfstandig kunnen (blijven) wonen en meedoen in de maatschappij.
De adviesraad en de inwoners
De adviesraad Jeugd & Wmo luistert zo goed mogelijk naar de ervaringen, ideeën en behoeftes van inwoners die gebruik (gaan) maken van de jeugdhulpverlening en Wmo in Arnhem. Daarvoor gaan we in gesprek. Met de gemeente, met organisaties en professionals en natuurlijk met inwoners zelf. Het doel is dat alle inwoners van Arnhem op een volwaardige wijze kunnen meedoen.