Het is belangrijk dat burgers in de Arnhemse samenleving kunnen meedenken en meedoen. De gemeente moet dat regelen. Daarom zijn de adviesraden sociaal domein ingesteld. De adviesraden bestaan uit inwoners, maar om goed te kunnen meepraten en adviseren heeft de adviesraad Jeugd & Wmo meer informatie nodig. Van inwoners én van organisaties zoals wijkteams en zorgverleners.
Inwoners
De adviesraad bestaat uit inwoners. Als een lid weg gaat, maakt de adviesraad bekend dat er een vacature is. Inwoners uit Arnhem kunnen daar op solliciteren. Ook tussendoor kunnen inwoners aangeven dat zij interesse hebben om mee te doen in de adviesraad. De adviesraad zoekt en selecteert zelf nieuwe leden. De adviesraad draagt nieuwe leden voor aan het college van B&W, waarna het college de leden officieel benoemt.
We hebben ook informatie nodig van inwoners die niet in de adviesraad zitten. De adviesraad wil namelijk graag weten wat inwoners meemaken als zij ondersteuning vragen of krijgen van de gemeente. Bijvoorbeeld voor huishoudelijke ondersteuning, leerlingenvervoer of voorzieningen vanwege een handicap of chronische ziekte. Inwoners kunnen hun ervaringen delen door contact op te nemen met de adviesraad. Daarnaast haalt de adviesraad informatie op via organisaties zoals de wijkteams en zorgverleners. Ook bezoekt én organiseert de adviesraad themabijeenkomsten.
Organisaties en professionals
Professionals en organisaties hebben dagelijks contact met inwoners. De adviesraad vindt het belangrijk om te weten of dat goed gaat en of er dingen zijn die bij veel mensen spelen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van ondersteuning.