Onze missie is het geven van advies over beleid om Jeugd & Wmo te verbeteren. Samen proberen we te zorgen dat Jeugd & Wmo aansluit bij de cultuur en behoefte van de inwoners die gebruik (gaan) maken van de jeugdhulpverlening en wmo. Dit doen we door in gesprek te gaan met inwoners, de gemeente Arnhem en professionals in de wijk en daarbuiten.
De adviesraad Jeugd & Wmo heeft als taak het college van B&W gevraagd en ongevraagd te adviseren en te informeren over jeugdhulpverlening en Wmo-beleid, en belangrijke ontwikkelingen op het terrein van het sociaal domein te signaleren. Wethouders en ambtenaren informeren de adviesraad tijdig over de inhoud van nieuwe plannen op het terrein van jeugdhulpverlening en het sociaal domein.
De adviesraad Jeugd & Wmo zal voor de advisering gebruikmaken van de inbreng van Arnhemmers: burgers en professionals en onderhoudt daartoe contact met o.a. wijkteams, belangenorganisaties en doelgroepen. De terugkoppeling hiervan vindt plaats tijdens de vergaderingen van de Adviesraad. Belangstellenden kunnen zich wenden tot de Adviesraad Jeugd & Wmo via info@adviesraadarnhem.nl
Bestanden

Elvira Flaton
voorzitter
Als Arnhemse heb ik ruim 43 jaar met plezier in de publieke sector gewerkt. Onder meer in de Thuiszorg in Arnhem en de laatste 13 jaar bij Jeugdbescherming Gelderland. Daar heb ik als regiomanager een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkelingen van de jeugdzorg in Arnhem.
Het luisteren naar de vraag van inwoners. Versterken van de zelfredzaamheid van ouders en jongeren. Inzetten op preventie en het tijdig inzetten van hulp op maat; het zijn belangrijke uitgangspunten in zowel de Jeugdzorg als WMO.
Deze staan ook centraal in de Adviesraad. Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de Jeugdzorg en WMO, een groot goed. Dichterbij en toegankelijk voor alle inwoners. Er liggen ook nog voldoende uitdagingen. Inwoners, ouders, jongeren ervaren niet altijd samenwerking en nabijheid, er zijn wachtlijsten en onze samenleving is complexer geworden. Ik wil mij de komende tijd graag inzetten om deze uitdagingen samen “het hoofd te bieden”.

Harke Hiddink
secretaris
Na mijn jeugd in Den Haag ben ik in 1972 in werkzame leven begonnen in de psychiatrie. In 1980 ben ik, na enkele omzwervingen door het land, neergedaald in Arnhem en gaan werken in de (jeugd) hulpverlening. Sindsdien heb ik verschillende functies in diverse organisaties bekleed met als leidraad:
• Uitgaan van feiten met een luisterend oor voor verhalen,
• Complexe problemen terugbrengen tot een eenvoudige essentie,
• Gericht zijn op een organische-systemische aanpak.
Ik ben een beetje eigenzinnig, soms wat eigenwijs én dol op stripverhalen.

Luuk Dopper
penningsmeester
In 1976 ben ik in Arnhem beland na te zijn opgegroeid in Den Haag. Beide mooie steden waar het fijn wonen is. Ik ben werkzaam in het onderwijs als docent economie, veelal in de leeftijdscategorie 12 t/m 18-jarigen. Bezig zijn met hun ontwikkeling is wat mij boeit. Geen routine, altijd weer een nieuwe uitdaging. Dat de ontwikkeling van jongeren gepaard gaat met vallen en opstaan weten we allemaal en daar is op zich ook niets mis mee. Soms hebben jonge mensen echter extra ondersteuning nodig en als samenleving maken we ons er sterk voor dat zij die krijgen. Vaak helpt het al door in gesprek te gaan met hen, zo nu en dan is er ook meer nodig. Maatschappelijk werk en onderwijs kunnen daarin samen optrekken, elkaar versterken in het belang van de jongeren.
Het is een voorrecht hieraan bij te dragen als lid van de adviesraad.

Marga Kruese
Sinds mijn 17de woon ik in Arnhem en ben ik werkzaam in de gezondheidszorg. De ontwikkelingen binnen deze sector zorgen er voor dat ik hierin veel heb meegemaakt .
Mijn werkervaring heb ik opgedaan in de gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg, voornamelijk op de Dagbehandeling. Op dit moment ben ik werkzaam in een beschermde woonvorm voor ouderen waar ondersteuning van Zorg en Welzijn mogelijk is.
Ik werk als Coördinator Activiteiten. Dit is zowel aanbod- als vraaggericht, heel veelzijdig en afwisselend.
Nu er veel veranderingen zijn, onder andere middels de Wmo, wil ik door mijn praktische ervaring en inzicht een bijdrage leveren aan Zorg en Welzijn in de Adviesraad.

Frank Smit
Sinds mijn jeugd heb ik in (de nabije omgeving van) Arnhem gewoond waardoor ik goed bekend ben met wat deze mooie stad te bieden heeft. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Gezinscoach, waarbij de focus ligt op het bieden van passende hulp aan gezinnen met verschillende ondersteuningsbehoeften. Ook begeleid ik jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis.
Met de invoer van de nieuwe Jeugdwet in 2015 is de gemeente Arnhem voor een grote veranderopgave komen te staan. Hoewel er zich reeds mooie ontwikkelingen voorgedaan hebben binnen organisatie van de jeugdhulp, liggen er nog verschillende uitdagingen om de doelen van de Jeugdwet verder inhoudelijk vorm te geven. Vanuit mijn studie ‘Pedagogische Ethiek’ en de ervaring die ik de afgelopen jaren in de praktijk op heb mogen doen hoop ik, in samenwerking met de overige leden van de Adviesraad Jeugd en Wmo, een mooie bijdrage te kunnen leveren aan dit veranderproces.

Ruud van Toor
Sinds 2006 woon ik in Arnhem en ben 52 jaar. Ruim 32 jaar ben ik werkzaam in de jeugdzorg en in het sociaal domein. De eerste jaren als jeugdhulpverlener en vanaf 2002 in een leidinggevende functie. In het hele land had ik verschillende banen bij verschillende jeugdzorginstanties en bij de Raad voor de Kinderbescherming. Vanaf 2015 werkte ik bij Veilig Thuis en momenteel ben ik manager in het sociaal domein, waar ik verantwoordelijk ben voor jeugd- en gezinswerkers, buurtcoaches, jongerenwerkers en consulenten WMO. Ik heb ruime kennis en ervaring op het gebied van jeugdzorg en WMO. Deze wil ik inzetten in Arnhem om goede adviezen te geven over oplossingen in het netwerk en in de vorm van voorliggende- en maatwerkvoorzieningen. Dit met het oog op het sociaal welzijn van mensen, jong en oud, die een hulpvraag hebben en vooral om de positie en zelfredzaamheid van kwetsbare mensen te vergroten.

Henk Zijlstra
“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Onze Arnhemse jeugd is inderdaad het kapitaal voor de toekomst.
In mijn 40 jarige onderwijs carrière als directeur van de Heijenoordschool , basisschool voor Openbaar Jenaplan onderwijs heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om onze kinderen gelijke kansen tot ontwikkeling te geven.
Kansen die, helaas, niet voor ieder kind gelden. In mijn functie als intermediair voor de Stichting Leergeld zie ik dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt en dat het steeds moeilijker wordt om gelijke kansen voor iedere jongere te creëren. Daarom wil ik mijn expertise graag inzetten om deze negatieve ontwikkeling te kenteren.

Roberta Hofman
Ik ben opgegroeid in Roermond, en na mijn studie in Eindhoven ben ik in 1990 naar Arnhem gekomen. Daar heb ik 19 jaar onderzoek gedaan als scheikundige op het research laboratorium van Akzo Nobel. Daarna ben ik gaan werken bij een onderzoeksinstituut voor water, waar ik me bezighoud met onderzoek naar zuiveringstechnieken voor drink- en afvalwater. Het is belangrijk dat iedereen veilig en betrouwbaar drinkwater heeft, en dat ook het milieu zoveel mogelijk wordt beschermd.
Ik ben getrouwd en we hebben één zoon en vijf dochters, die inmiddels allemaal volwassen zijn. Tijdens hun schooltijd heb ik me altijd ingezet voor de verschillende scholen, en daardoor een vrij goed zicht gekregen op de zaken die spelen in het onderwijs. Ik wil me er graag voor inzetten dat alle kinderen eerlijke kansen krijgen en zich op hun eigen manier kunnen ontwikkelen. De toekomst van de maatschappij begint immers bij de kinderen.
Daarnaast heb ik in mijn privéleven, als mantelzorger en doordat ikzelf met een beperking te maken kreeg, ook kennis mogen maken met de problemen die er spelen voor ouderen en mensen met een beperking. Ik wil me er heel graag voor inzetten dat ook deze mensen zo goed mogelijk mee kunnen doen in onze maatschappij.
Ik zie de uitdagingen die er op het terrein van Jeugd en WMO liggen, en hoop dat ik via de adviesraad een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de vraagstukken. Het is mijn droom dat alle Arnhemmers op hun eigen manier kunnen meedoen in deze stad, en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.

Aukje Bosman
Sinds een aantal jaar woon ik in Arnhem, waar ik ook werkzaam ben bij de Raad voor de Kinderbescherming. Vanuit mijn achtergrond in de jeugdzorg heb ik gemerkt hoe vaak mensen in een kwetsbare positie kunnen belanden en tussen de wal en het schip terecht kunnen komen, met alle gevolgen van dien. Ik vind het van belang dat wensen en behoeften van gezinnen en onderliggende (complexe) problematiek voldoende weerklank vinden in de beleidsvorming van de gemeente Arnhem.
Ik hoop met mijn ervaring en signaleren te mogen bijdragen aan een goede toegankelijkheid van de faciliteiten en een betere communicatie vanuit de gemeente. Dat leidt tot een laagdrempeligheid voor de ondersteuning voor de Arnhemmers die het nodig hebben.