Laat je inspireren!

Inspiratiebijeenkomst 14 maart 2023

Methodisch werken en de Participatiewet / Loonwaarde (meting) en loonkostensubsidie / Business intelligence/platform.

Waarom deze bijeenkomst?

Het korte antwoord is: “Omdat wij dit als Adviesraad beloofd hebben op een ‘Gluren bij de buren-manifestatie’ bij Werkzaak Rivierenland, in juli 2019”.

De hele arbeidsmarkt regio Midden-Gelderland kon kennisnemen over de manier waarop Werkzaak Rivierenland de Participatiewet uitvoerde. De gemeenten (waaronder Arnhem) wilden graag meer weten hoe het systeem Dariuz, dat Werkzaak gebruikt, precies werkt.

Wij zouden dat regelen, maar Corona heeft ons parten gespeeld. Gelukkig is er nu weer mogelijkheid en dat doen we nu hierbij.

Het lange antwoord is: “In de periode na 2019 heeft de Adviesraad W&I verschillende adviezen (gevraagd) gegeven aan de gemeente (Doorbraak naar werk, Visitatiecommissie VNG). Wij zijn van mening dat een zo optimale doorstroming naar (betaald) werk vraagt om goede samenwerking tussen de verschillende partners.”

Daarbij hebben wij ons de volgende vragen gesteld:

– Spreken de gemeente en partners wel dezelfde re-integratie taal?;

– Wordt het loonkostensubsidiesysteem wel voldoende ingezet?;

– Het aantal uitkeringsgerechtigden per 1.000 inwoners in Arnhem is zeer hoog. Is er wel voldoende (bij voorkeur éénduidige) sturingsinformatie voorhanden?;

– Wij, als gemeente Arnhem, hebben de opdracht om de burgers van Arnhem die een uitkering krijgen, zo goed mogelijk te begeleiden naar werk. Welke verbeteringen zijn mogelijk?

Met deze inspiratiebijeenkomst willen we Dariuz de gelegenheid geven om te laten zien hoe (met de door TNO ontwikkelde systemen) de uitvoering van de Participatie wet ondersteund wordt en inzichtelijk is voor de verschillende partners bij (her)plaatsing.

De verandering van de Participatie wet per 1 juli 2023 speelt een grote rol speelt, waarbij nieuwe verordeningen en beleidsregels moeten worden opgesteld. De wijziging van de wet onder de naam ‘Breed Offensief’ is een brede agenda om de arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten.

Het resultaat van deze bijeenkomst mag er zijn, de bijeenkomst is goed en breed bezocht, e.g. B&W, burgers, raadsleden, bestuursadviseurs en andere ketenpartners zoals UWV en FNV en leverde boeiende discussies op.